Lajitekniikat ja -taidot

Maalivahtipelin lajitekniikoihin luetaan peliasento, luistelu/liikkuminen, perustorjunnat ja mailankäsittely. Sijoittuminen luetaan lajitaitoihin. Hyvin hallitut lajitekniikat sekä oikea sijoittuminen ovat  on maalivahtipelin perusta ja luovat pohjan aktiiviselle maalivahtipelille. Hyvän kiekkokontrollin ja onnistuneiden torjuntojen edellytyksenä on lajiitekniikoiden -ja taitojen hallinta.

Maalivahtipelin keskeisin osaamisen perusta luodaan jo varhaisessa vaiheessa lajin pariin tultaessa monipuolisella lajitekniikka -ja taitoharjoittelulla. Harjoittelun tulee olla tältä osin kehittävää ja haastavaa myös aikuisikä mukaan lukien. Hyvän ja monipuolisen lajitekniikoiden ja lajitaitojen kautta maalivahdilla on valmius kehittää pelin vaatimusten mukaisia pelitaitoja. 

 

PELIASENTO

Vakaa ja tasapainoinen peliasento mahdollistaa kontrolloidut perustorjunnat ja nopean liikkumisen joka suuntaan.

LUISTELU / LIIKKUMINEN

Hyvä luistelutaito on koko maalivahtipelin perusta ja luo pohjan oikea-aikaiselle sijoittumiselle. Maalivahdin luistelu jaetaan normaaliin luisteluun, joka ei poikkea kenttäpelaajan luistelusta ja tekniseen luisteluun eli liikkumiseen.

PERUSTORJUNNAT

Vastustajan laukoessa kiekon kohti maalia, voi laukaus olla jää, matala - tai korkealaukaus. Laukaus tulee joko kohti, räpylä –tai kilpipuolelle. Kaikille näille laukauksille on oma torjuntansa; perustorjunnat. 

MAILANKÄSITTELY

Tarkoitetaan tekniikoita joilla maalivahti katkoo rännikiekot, purkaa kiekon puolustusalueelta, antaa avaussyötön, katkoo syöttöjä tai pelaa irtokiekot. Akttivisesti mailalla pelaava ja peliin osallistuva maalivahti auttaa joukkuetta puolusalueen puolustuspelaamisessa ja hyökkäyksiin lähdöissä.

SIJOITTUMINEN, LAJIKOHTAINEN TAITO

Tarkoittaa maalivahdin lajitekniikoiden tarkoituksenmukaista hyödyntämistä vastustajan maalintekotilanteissa. Kun vastustajan pelaaja ampuu kiekkoa kohti maalia, oikea sijoittuminen on yksi maalivahdin tärkeimmistä lajitaidoista. Sijoittuminen on yhdistelmä luistelu ja - liikkumistekniikoita. Maalivahdin pelikäsitys ja pelinlukutaito vaikuttavat siihen kuinka hyvin maalivahti onnistuu sijoittumaan eri pelitilanteissa.

Lajitaitoihin kuuluu myös maalivahdin kyky korjata teknisiä virheitään, oppia nopeasti uusia tekniikoita ja taito yhdistää eri tekniikoita vastustajan maalintekotilanteissa.